torsdag 31 juli 2014

Så åkte hon tillbaka till storstaden


I måndags kom jag hem från Bollnäs och har varit glad ända sen dess. Vänner har jag, underbara är dom och dom tar hand om mig så bra. Några satt med mig och såg solnedgången i en nöjespark, en annan hämtade mig med bil och spelade lp-skivor för mig i sitt torp tills jag somnade.

Florerar runt i min lägenhet bland mina blomkrukor med nya krukväxter. Lyckades få med min lite föremål från mormors gård, denna fantastiska gård. Det är för varmt för att gå ut, för varmt för att laga mat, för varmt för att sminka sig, för varmt för att städa. Brinner upp lite. Ni vet att jag innan skrivit att jag älskar blommor men inte kan hålla dom vid liv? Igår åkte jag och köpte en massa blomster som jag planterade i mina nya/gamla krukor. Ska väsa ömma ord mot deras blad så de inte vill vissna.

Translation
I'm home in the apartment in Stockholm again, it's not that bad. My friends have kept me company since this monday. Some of them watched when the sun went down in a amusement park and an other played old music for me in his cabin until I fell asleep. 
It's so hot I can't barely do anything. Do you remember that I wrote that I love flowers but can't keep them alive? I've give it another try. This time I'll not mess up! 

X X X
Caroline

lördag 26 juli 2014

Stockholm är bra, men inget slår landsbygden!


En vecka har jag tillbringat i mitt underbara Hälsingland och jag fasar för att åka hem. Hem till storstaden, tunnelbanor, rödljus, betong och allt hemskt som hör staden till. Att flytta till Stockholm är det bästa jag någonsin gjort och jag ångrar inget, men ingenting slår landsbygden. Här har jag det så himlans bra. Vaknar och hör korna råma, kan ju ut i bara nattsärken och sätta mig i trädgården med en kopp kaffe, kan gå ner till vattnet och svalka kroppen när jag vill. Det lugnar mig att veta att jag kan åka hit när jag vill.Translation
I'm going home soon, home to the big city. It calms me to know that I can come back when I want. I love this place so much!

X X X
Caroline

fredag 25 juli 2014

Svunna sommartider i färg


Kände att jag behövde dela med mig av dessa underbara sommarbilder i färg. 
Inspirationen flödar. 
Bilderna är rån min Pinterest!

De fyra bilderna här ovan är tagna av fantastiska Gunnar Lundh under 1930-talet.

Translation
Amazing summer pictures in color!
From my Pinterest!

X X X
Caroline

Sommarstress utan balans


30 grader, gassande hetta och sol, sol, sol!! 
Min vän Mathilda kom över, vi packade picknickkorgen och gick ner till badplatsen bakom huset. 
När vi simmade ut i det ljumna vattnet pratade vi om sommaren, hur underbar den är i Sverige och hur lite man njuter av den. Varje vår har jag tänk att jag denna sommar vill uppleva en riktig svensk, varm sommar med mycket bad, solskenspromenader och sommarnatts häng. Nu bor jag uppe på en underbar hälsingegård, har ingenting planerat och solen värmen dygnet runt. Min omgivning är så perfekt att jag inte hittar någon balans i tillvaron. Om jag bara slöar runt och njuter av tillvaron blir jag stressad för att jag inte hittar på någonting, men när jag väl är igång längtar jag tillbaka till oplanerade dagar. 
Dumt är det! Nu har jag bara tre dagar kvar här i Hälsingland och har bestämt mig för att göra det bästa av dom få dagar jag har kvar här!

Translation 
30 degrees in Sweden? Oh yes, no need to go abroad now!
I live in an old house on the countryside just by the water, have no plans and the weather is great but I have no balance. I've been longing for a summer like this one but I get stressed so easily if I don't do anything. I'm going home next week and have decided to make the best of these few days I have left here in the north.

X X X
Caroline 

torsdag 24 juli 2014

Gästgivars fantastiska väggmålningar


"Ärs, det händer väl inte nå kul i stan nu e," säger farfar.
"Nej, då får man väl leta sig bort från staden där det händer nått," säger jag.

Sagt och gjort! Det blev en tur till Hälsingegården Gästgivars i Vallsta där jag hört att det fanns vackra schablonmålningar från 1700-talet och det stämde så bra så. Dom hade också en fin textilutställning med gamla kläder, ville ha allt! Ja ni ser ju själva på bilderna hur fint där va. Det är ju helt fantastiskt att man inte har rivit dessa gamla gårdar eller målat över de detaljerade väggmålningarna. Allting är så välbevarat.
 Det är utflykter som dessa jag uppskattar på min lediga tid. 
Har en exakt likadan plåtburk hemma med texten Kaffe på!
Translation
I took a trip to a beautiful house named Gästgivars where I heard that there were beautiful stencil paintings from the 1700s. They also had a nice textile exhibition with old clothes. Yes you can see in th pictures how nice it was. It's quite amazing that they haven't torn these old farms down or painted over the detailed murals. Everything is so well preserved. Houses like these are special for Hälsingland, where I am now. I'm actually living in a house like this but the inside is different. I'll show you later. It's trips like these I appreciate in my spare time.

X X X
Caroline

lördag 19 juli 2014

Tillbaka till HälsinglandFörra sommaren i Hälsingland, sådär ljuv och lugn som jag vill ha den. Min kära kusin hade just kommit till världen, jag övningskörde och drog runt på småvägarna runt byarna på mormors cykel. Det var Augusti när jag kom så det vackraste var redan överblommat, men än fanns det sommar kvar. Nu är jag tillbaka igen. Betongen kröp mig så nära att jag kände att jag inte kunde vara kvar i storstaden längre. 
Bilderna i detta inlägg är från förra sommarens vistelse i Hälsingland. 


Translation
Pictures from last year when I went to Hälsingland, north from Stockholm. A lovely summer memory. Now I'm back, it's so beautiful! 

X X X
Caroline

fredag 11 juli 2014

Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!


Finns det någon som kan beskriva känslan jag har över dessa bilder så är det Sven-Bertil Taube.

Uti vår hage där växa blå bär. 
Kom hjärtansfröjd! 
Vill du mig något, så träffas vi där. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd! 

Fagra små blommor där bjuda till dans
Kom hjärtans fröjd
Vill du så binder jag åt dig en krans
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd
Kransen den sätter jag sen i ditt hår. 
Kom hjärtansfröjd! 
Solen den dalar, men hoppet uppgår. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!
Uti vår hage finns blommor och bär. 
Kom hjärtansfröjd! 
Men utav alla du kärast mig är. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!På bilderna ser vi David Ritschard, Agnes Odèn, Amanda Forsman Östberg och mig, Caroline Åsgård!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Translation
A beautiful summer night in Sweden. 

X X X
Caroline