måndag 27 maj 2019

En regntung dag med makarna Zorn


Himlen, det stora mörkgråa duntäcket över våra huvuden som öppnade upp sig bara för några korta ögonblick. Dagen jag längtat efter sedan december förra året, just den dagen valde vädergudarna att det var dags för regn. Vi trotsade rusket för att för en dag få känna oss lite extra historienördiga och kulturella. År 1942, efter att båda makarna Zorn gått bort öppnades huset som ett museum och bjöd in till att ta del av deras visioner och rika konstsamling. Bland traditionella allmogemöbler och vikingamonument fanns den senaste tekniken, allt för att underlätta för hushållet. Ergonomiska köksbänkar och lättanvända städredskap. En av Sveriges första varmvattenberedare och centralvärme redan år 1898. En av de sakerna jag kommer ihåg som starkast i huset var den målning som hängde i Anders sovrum. Enligt historien som våran guide på visningen berättade så ville Carl Larsson visa sig lika duglig i nakenstudier som sin kamrat så Anders bad om en målning av en avklädd kvinna att ha i sitt sovrum. Carl tyckte då att kvinnan blev så vacker att han valde att måla in sig själv i bilden då den annars skulle bli för vacker för att Anders skulle lämnas ensam med den. Gubbhumor från förra sekelskiftet. 


Tyvärr så fick vi inte fotografera inne i huset och jag vågade inte dra fram värstingkameran inne på muséet heller så vi passade på att fotografera de få minuter som regnet inte fullständigt öste ner. Utanför huset är gräsmattan format som ett gigantiskt hjärta som, rätta mig om jag har fel, Anders Zorn gav sin hustru Emma Zorn i 30-årig bröllopspresent. Bronsstatyn "Morgonbad", föreställande en kvinna som kramar ur en tvättsvamp, pryder spetsen i hjärtat och är designad av Anders själv. Att få vandra runt i dessa miljöer, att få med egna ögon få se visionerna som dessa konstnärer såg när de blundade är något så obeskrivligt. Det var inte utan konstant gåshud jag vandrade mellan rummen, snuddade lite vid Anders Zorns säng och studerade de vävda textilierna. Denna gedigna samling historia, kärlek till allt som för ögat är vackert. 


Min kärlek och jag i regnovädret!


Oturligt nog fick vi endast besök halva utställningen på museet då de var i full gång med att förbereda nästa utställning som handlar om vänskapen mellan Anders Zorn och Carl Larsson. Synd att Mora ligger så långt bort för den utställningen skulle jag gärna besökt. Tips till er som har vägarna förbi! Nästa gång vi besöker denna plats hoppas vi få besöka de två resterande delarna i Zornsamlingarna. Gopsmor, Gammelgården och Textilkammaren var tyvärr stängda för säsongen. 


Anders Zorn gjorde sig en förmögenhet mest på de porträtt han fick måla men det är inte de verk han är mest känd för idag. Vi har alla sett de nakna kvinnorna klättra på klippor och bada i bäckar. Som en ögonblicksbild väl utstuderad med smetiga penseldrag som från håll ser ut som ett fotografi. Verkligheten i vardagen visad just så som den var. 


Det mindre huset intill byggdes till Anders Zorns mor, minst lika vackert som huvudbyggnaden. 
Translation
The sky, the big dark gray over our heads that opened up just for a few brief moments. The day I longed for since December, the very day the weather gods chose that it was time for rain. We defied the weather for one day to feel a little extra-historical and cultural. In 1942, after both spouses Zorn passed away, the house was opened as a museum and invited to take part of their visions and rich art collection. Among the most traditional furniture and Viking monuments, the latest technology was available, all to make it easier for the household. Ergonomic kitchen counters and easy to use cleaning tools. One of Sweden's first water heaters and central heating already in 1898.
To talk around in these environments, having your eyes see the visions that these artists saw when they closed their eyes, is something so indescribable. It was not without constant goosebumps that I walked between the rooms, tuched a little at Anders Zorn's bed and studied the woven textiles. This solid collection of history, love for everything that for the eye is Beautiful.

Caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar