måndag 4 mars 2019

Semlan


Vem kunde först tro att dessa tre komponenter kunde skapa sådan magi som skulle hänga i år efter år? En vetebulle med kardemumma med avskuren topp och urgröpt mitt, en fast smet av riven och skållad sötmandel, några droppar bittermandel, äggvita och florsocker och så en väl vispad och fet grädde som binder samman hela bakverket. Alla nya varianter är så välkomna så som wienersemlan, varianter med bär i grädden och maräng istället för vetebulle. Dock så är min favorit fortfarande denna klassiska semla med riktigt mycket mandelmassa! 




För att göra egen mandelmassa:
  • 200 g sötmandel- Skålla och låt torka på papper. 
  • Riv i mandelkvarn eller matberedare. 
  • Blanda ner 1 ägg, 2 1/2 dl florsocker och några droppar bittermandel. 
  • Låt vila i kylskåpet ett tag innan användning. 
  • För att få en riktigt gottig smet i semlan blandar du mandelmassan med det urgröpta brödet och grädde. 



Translation
Who could first believe that these three components could create such magic that would hang on year after year? A bun with cardamom, a firm batter of sweet almond, a few drops of bitter almond, egg white and icing sugar and so a well whipped and fat cream that binds the whole pastry. All new variants are so welcome, such as  ones with berries in the cream and meringue instead of wheat buns. However, my favorite is still this classic semla with a lot of almond paste!

Caroline

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar